Management

Cultură managerială

de Ioan Abrudan

 

Pret: 40.00 RON

 

Într-un fel, managementul dă semnificaţie dictonului lui Terenţiu: „Sunt om şi nimic din ceea ce este omenesc nu-mi este străin”. Să reţinem două comandamente, condiţia de om şi dorinţa de a te compatibiliza cu ceilalţi.

Cele cinci atribute ale procesului managerial: previziunea, organizarea, coordonarea, motivarea şi controlul, cu variaţiunile semantice pe care le-au cunoscut de-a lungul timpului, sunt, după opinia mea, caracteristici proprii comportamentului uman uzual. Fiecare dintre noi abordăm acţiunile pe care le întreprindem din această perspectivă pentagonală, indiferent dacă conştientizăm sau nu acest lucru. Este motivul pentru care o mare parte dintre cei care studiază managementul au impresia că parcurg o ştiinţă care se integrează în genericul „bun simţ”. S-ar confirma, astfel, conceptul socratic care susţine că atunci când înveţi ceva, de fapt, îţi reaminteşti cunoştinţe pe care le ai implantate genetic în propriul sine. Aici, stă explicaţia că unii dintre managerii lumii n-au studii de specialitate în management, ba, mai mult, unii n-au nici studii universitare. Aceştia au însă, cu toţii, o bogată experienţă de viaţă din care îşi sintetizează conduita managerială. Managementul a acoperit această realitate contradictorie definindu-se ca şi confluenţa dintre ştiinţă şi talent.

Sunt, însă, mari diferenţe între a te conduce pe tine însuţi şi a conduce grupuri de oameni dar, totuşi, filosofia asiatică stabileşte, aici, o succesiune prin formularea: „guvernează-te pe tine şi astfel vei guverna statul”. Pentru a conduce pe alţii, trebuie să ai capacitatea de a înţelege diversitatea umană. De aceea, nu dau nici o şansă de succes managerial celor care n-au trăit sau nu trăiesc între oameni, n-au construit punţi între oameni şi, în general, n-au înţeles „universul om”. Ştiinţa managerială este un accelerator şi un concentrator în acest sens, dar cunoştinţele dobândite nu pot fi verificate decât în laboratorul numit viaţă.

Am scris această carte, Cultură managerială,  pentru cei care, oameni fiind, trebuie să conştientizeze acest lucru şi să-i înţeleagă pe alţii. Dar, cartea de căpătâi a managementului este cartea vieţii, În momentul în care cineva poate înţelege omul până la stadiul de a construi centre de coerenţă socială, atunci potenţialul acestui demers se amplifică în aceeaşi manieră în care, reacţia în lanţ din lumea materială, generează energia atomică. Managementul valorifică, aşadar, imensa energie umană, iar managerul este instrumentul care mijloceşte acest proces.

Faptul că managementul poate genera consecinţe economice şi sociale personale pentru manager, reflectă o recompensă pentru excepţionalitatea sa care se încadrează în dictonul biblic „mulţi chemaţi, puţini aleşi”.

  • Anul apariţiei: 2012
  • ISBN: 978-973-7768-64-3
  • Cod intern: AI1
  • Format: A5, broșat
  • Numar pagini: 516 (258 in limba română, 258 in limba engleză)

Fragmente din carta Cultură managerială  (PDF): Cuprins – Ioan Abrudan – Cultura manageriala